Huis kopen

Koopakte

Voor de koop van een huis hebt u – als u een particuliere koper bent – een schriftelijke koopovereenkomst nodig. Zonder dat is de koop niet geldig.

Voordat u een handtekening onder een koopocontract zet, moet u weten wat uw financiële mogelijkheden zijn en wat uw juridische positie is. Het koopcontract (of het voorlopig koopcontract, koopakte of de koopovereenkomst) teken je als de koper je bod heeft geaccepteerd en je de bouwkundige keuring hebt uitgevoerd. In het koopcontract leg je alle details omtrent de koop van het huis vast.

Als je het koopcontract hebt getekend zit je aan de koop van het huis vast. Het is dus niet voorlopig. Echter zijn er wel ontbindende voorwaarden en heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd.

Wilt u na de drie dagen bedenktijd nog van de overeenkomst af, dan is dit doorgaans lastig en kan resulteren in het moeten betalen van een boete en/of schadevergoeding aan de verkoper.

Wilt u voorkomen dat een verkoper na ondertekening van de koopovereenkomst het huis nog aan iemand anders verkoopt voor een fors hogere prijs? Laat dan de koopovereenkomst door ons inschrijven in het kadaster. Als de koop is ingeschreven, bent u beschermd, bijvoorbeeld tegen beslagleggers ten laste van- of faillissement van de verkoper. De verkoper kan na inschrijving van de koopovereenkomst het huis binnen een periode van zes maanden niet aan een ander leveren.

Een aantal zaken waar u op moet letten vindt u hier, maar u kunt ons altijd hierbij inschakelen als onafhankelijke deskundige.