Checklist testament

Deze checklist helpt u na te denken over de wensen en mogelijkheden van uw testament. Wat is voor u belangrijk?

Met een testament bepaalt u zelf wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Laat deze wensen goed aansluiten op uw persoonlijke situatie voor nu en in de toekomst. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn.

Doe de check

De vragen in deze checklist geven u inzicht in de mogelijkheden van uw (nieuw) testament. De antwoorden zijn afhankelijk van uw levenssituatie, wensen en behoeften. Een testament is een persoonlijk document.

Passen u en uw testament nog bij elkaar?

Stel dat u jaren geleden een testament heeft laten maken. Dan kan het zinvol zijn om na te denken over een wijziging van uw testament. Bijvoorbeeld na een scheiding of omdat uw partner is overleden. Het kan zijn dat uw testament nog verwijst naar de oude wet of oude fiscale regels.

Neem de tijd

Afhankelijk van uw situatie bevat deze checklist tussen de 15 en 40 vragen. Sommige vragen kunt u snel beantwoorden, over andere wilt u misschien wat langer nadenken. Neem hier ook de tijd voor. Het gaat om wat u belangrijk vindt. Weet u niet op elke vraag een antwoord? Geen probleem. U kunt bij ons terecht voor meer uitleg of advies over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie.

Aan het eind ontvangt u een overzicht met de belangrijkste aandachtspunten op basis van uw antwoorden. Deze informatie kunt u als voorbereiding gebruiken op uw gesprek met de notaris. U kunt deze antwoorden online lezen of printen.

https://www.notaris.nl/testamentmoment/checklist