1 op de 3 juridische entiteiten heeft UBO’s nog niet geregistreerd

Het aantal juridische entiteiten dat per 1 oktober haar ultimate beneficial owners (UBO’s) heeft geregistreerd nadert de 67,5 procent. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 entiteiten dat nog niet heeft gedaan, ondanks de deadline van 27 maart dit jaar. Dat blijkt uit een brief van de minister van Financiën, Sigrid Kaag, aan de Tweede Kamer.

Instellingen die ongebruikelijk transacties moeten melden, zoals notarissen, mogen geen nieuwe zakelijke relatie aangaan met cliënten waarvan de UBO-registratie ontbreekt. Vanwege de langere verwerkingstijden van de UBO-registratie is in april een tijdelijke regeling aangekondigd. Daardoor mogen er zaken worden gedaan met cliënten die kunnen aantonen dat ze opgave hebben gedaan voor de registratie als UBO. Deze regeling is verlengd tot 1 januari 2023.